Thursday, 21 March 2013

Aku suke novel... Aku tak suke novel...


Ceritanya bukan lah aku tak suke novel..
Aku memang minat bace novel...
Dan aku seorang lelaki tulen! (saje bagitaw sebab tak ramai spesies kami lay
an novel..hehe)

Tapi dalam banyak-banyak novel, aku paling tak minat novel jiwang..
Sebabnye, bagi aku novel-novel jiwang nie terlalu psiko...
Sebagai contoh, mase pengenalan novel nie, laki nie diperkenalkan sebagai watak jahat..
Tak kesah la pencuri ke, perampas ke, perogol ke, kaki pukul ke, yang penting jahat!

gambar hiasan

Tapi last-last hidup bahagia..
Hidup bahagia plak dengan orang yang dia penah torture..
Sedangkan orang yang kena torture nie, ade je pilihan untuk pilih laki lain yang lebey baek (dalam novel nie la)
Tapi last-last penulis pilih orang jahat gak yang idop bahagia..
Mengarut betul!

Kan bagus kalo bagi orang yang baik idop bahagia instead of jahat..
Tak kira la dia dah mintak maaf ke dah jadi malaikat ke..
Kalo nak sangat dia bahagia, bagi je yang sama spesies dengan dia...
Cis! lahanat tol citer novel yang macam nie..

Sebab tue aku tak suke jiwang...
aku lagi suka thriller..
Contoh novel-novel RAM..

RAM's Collection

Genre laen yang aku minat cam perang "Anarkis", Sci-fi + Fantasi (Hilal Asyraf), Jiwang or drama (Hlovate)..

Novel-novel Hlovate

Citer perang

Karya Hilal Asyraf

Tapi mostly, genre-genre macam nie aku tengok penulis..
Kalo tak kenal, aku takkan beli..
Tapi kalo penulis cam kat atas atau nampak menarik citernye, aku konfem beli..

Dan yang aku paling minat macam aku cakap tadi la..
Genre THRILLER..
Tapi bile dah terlampau sarat otak nie dok bace buku-buku thriller..
Tak best plak rasenye..

Last-last aku berbalik kepada fitrah..
Aku layan balik buku-buku novel jiwang yang lebey santai..
Kalo yang spesies jiwang psiko macam novel tertentu tue, aku awal2 lagi banned!

Kalo tanya aku novel jiwang macam mane yang aku layan..
Of course cara penceritaan dan jalan cerita yang santai macam Aa + Bb..
Cerita-cerita cinta mase zaman sekolah, zaman u sume..
Cerita-cerita yang betul-betul kena ngan jiwa aku..

Macam tue la..
Bukan jenis cerita cerai, kahwin ngan orang jahat..
Dan yang laen2 yang ntah hape hape ntah..

FYI, sekarang aku tengah layan novel "Kahwin Ganti"..


Eventhough, cerita agak psiko mase mula2 pasal kahwin dengan orang yang tak sepatutnya..
Tapi pasal ade kaitan ngan aku, which are KEMBAR! n BONGSU!
Pastu cerita cinta tyme belajar plak tue, so aku pon layan...

best gak...hehe  :p

 kbai~


0 comments:

aNDa KLiK aNDa HeBaT!!!