Saturday, 22 October 2011

SuRViVaL TRiP (Part 1)



               Nak taw knape tjuk citer nie survival trip.. sebab nie adelah trip ktorang yang paling special dan mencabar dengan bertemakan survival berbanding trip2 laen yang sememangnya tak de tema pon.. cerita nya bermula begini………………

 Hari sabtu lepas, aku ngan 5 orang membe aku telah pegi ke Ulu Bendul N9. Dengan hanya bermotosikal, ktorang tlah mengarungi 3jam lebey perjalanan yang sangat-sangat-sangat giler… terpaksa berhujan sepanjang perjalanan ke R&R dengkil, berhenti beberapa kali di tepi2 jalan, tersalah masuk lorong kluar ke highway, terserempak ngan accident dan makan tgah hari dalam keadaan macam bru pas kluar dari kolam! Memang giler.. tue baru sikit ade lagi… takpe, biar aku citer sikit2..
nie patotnye ktorang punyer tentative..



                                                           *************************

Beberapa minggu sebelum trip
Beberapa perbincangan berkenaan trip telah diadakan secara tak rasmi. Dengan kata laen, ibarat borak2 kat kedai kopi… dalam perbincangan, kami sebulat suara telah berpakat untuk buat camping @ trip ke hutan…

Seminggu sebelum trip
Satu meeting rasmi telah diadakan. Meeting yang berlangsung selama sejam lebey telah berjaya menetapkan tentatif program. Tapi di atas tentatif dinote kan : SUBJECTED TO CHANGE!!  Bertujuan apa2 yang disepakati dalam tentatif boleh berubah sesuka hati! =D hasil perbincangan, Hutan liput lintang, pahang dipilih sebagai tapak camp. Meeting juga berlangsung melalui fb. Khas untuk alumni.
               AJK meeting perdana:
1)      Chairman: afiq
2)      s/u: adli
3)      2nd s/u: faiz (using fb)
4)      Pemerhati: aizad
5)      Press: haizul
6)      Gamer (xtmasuk dlam meeting) : izhar
 2 gagal hadir: DIN & NAPI

gambar meeting

Malam sebelum kejadian
~10 malam:  Aizad n faiz (kalo xclap) beli ayam, sos bbq n rempah untuk bbq. Sampai rumah, dia teros cuci ayam. Pas tue perap ayam kat dalam ramuan bbq. (kredit tuk aizad) mase nie pnulis n afiq tengah tengok2 n pilih movie melayu yg bru download.

~12 malam:   pnulis, afiq, izhar n 2,3 org lagi (kowt) tengok movie melayu. Mula2 karipap2 cinta. Xbes! Pastu tukar “Tolong! Awek aku pontianak”.. bole la.. lawak la jugak..

~2 pagi:  masuk tido.........

Hari kejadian (1st day – OCT 8, 2011)
~9.30pagi:   sume da bangun kecuali napi. Faiz pon pasang lagu kuat2 suro napi bangun. Napi bangun then sambung tido atas katil aizad.
ü  Aku chat ngan din kat fb. Din tanye knape xg agy.. then ak pegi mandi, tinggalkan fb terbukak!
ü  Abes mandi, ak perasan faiz tengah chat ngan din pkai fb aku!! Hawau tol... faiz ngan afiq sedaye upaya pjuk din suro join gak. Asalnye din xnak coz nak pegi convo abang dye n makbapak dye nak datang ari ahad..  last2 berjaya gak..

10.30pagi:  napi bangun n balik teratai, bersiap2.

11.00pagi:  din datang..

11.20pagi:  napi sampai...

11.50t/hari:  dah mula nak bertolak. Sebelom tue pegi beli arang , lighter, n jejaring besi (ape ntah namenya). Mase nak pegi masuk uitm nak cucuk duit tetibe hujan lebat. Stuck kat Bngunan Inovasi. Tetengah hujan lebat, tetibe napi n aizad datang kat bangunan inovasi ngan basah kuyupnye. Setengah jam, hujan berenti. Afiq pulak datang ngan Din kat bngunan tempat aku berteduh.

~12.30t/hari – 3.00 ptg :  
ü  bergerak ke federal highway. Kelajuan moto (60-80km/j sebab hujan) Sampai flyover, hujan balik. Perjalanan di teroskan........
ü  berenti kat bawah fly over. Mase tue da masuk highway ke seremban. Offer aizad n napi baju ujan suro cover beg takot basah.
ü  Masuk simpang. Engatkan ade tempat rehat. Salah masuk jalan. Pusing balik.
ü  5km sebelom R&R dengkil terserempak ngan accident. 3buah 4x4 ngan 4buah proton (kowt).  Dorang maen sondol2 mase hujan.. ish!3
ü  Berenti makan kat R&R Dengkil dalam keadaan basah kuyup. Afiq sempat beli selipar. Sempat amek gmbar mase makan







üaku sorg sempat solat.. surau unik giler.. teruja aku..huhu.. mckol n msg from afiq o faiz (xegat). Suro cpat ckit. Sempat pose sebelom teroskan perjalanan.














ü  Perjalanan diteroskan... kelajuan moto ( 70-100km/j) mase tue aku lead.. aku terperasan munyak moto da tinggal sikit then aku bagi signal kat budak2. Nseb bek dorg pon minyak da nak abes... so ktorang pon berenti sekejap kat shell mane ntah sebelom perjalanan diteroskan lagi...

~3.00 ptg – 3.30ptg:
ü  memasuki sempadan negeri sembilan.
ü  Afiq da mula konfius jalan mane nak ikot. Then dye suro ikot signboard ke kuala pilah sebab katenye tempat tue on da way nak ke kuala pilah.
ü  Tersalah masuk jalan ke kuala kemayan (kalo xsilap). Kalo ikot gps, ktorang kene u turn blik. Mase tue tayar moto aku pulak buat hal. Angin kureng.
ü  Mase lalu kat terminal one, baru Afiq dapat cam tempat kitorang sekarang. Pastu berenti kejap kat stesen minyak. Sempat la amek gambar candid se, dua, tiga....



 ü Pelik..? mula2 nmpak signboard ke ulu bendul 19km.. lepas tue jalan dalam 10mnit, jmpe plak signboard 20km ke ulu bendul.. hampeh!

~4.00ptg – 7.00ptg :
ü  Sampai ke Taman Ulu Bendul



ü  Sembahang zohor + asar  then masuk hutan.






















ü  Jumpe port baek punye.. mandi2 kejap pastu mula operasi bakar ayam! Sambil bakar, gilir2 la ktorang mandi
ü  Pas makan, teros gerak kluar dari utan.. kejap je....
BERSAMBUNG.........

0 comments:

aNDa KLiK aNDa HeBaT!!!